Genel bilgi

Wilms tümörü çocuklarda lösemiler, lenfomalar, beyin tümörleri ve nöroblastomdan sonra sıklık olarak 5. sırada gözlenen kanserdir. Tümör böbreği oluşturan öncül dokudan gelişir. Tümör böbreklerden birinde veya nadiren ikisinde görülür.

Wilms tümörünün nedeni nedir?

Bilinmemektedir. Babanın mesleği (hidrokarbon veya kurşunla temas-matbaacılık) yıllarca araştırılmakla beraber kesin ilişki gösterilememiştir.

Kalıtsal (Irsi) bir hastalık mıdır?

Hayır.

Genlerin rolü var mıdır?

Evet. Her kanserde olduğu gibi genlerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Tümörde WT1 ve WT2 gibi tümör supresör genlerde değişiklikler olabilir (%40). Ancak çoğu genetik değişiklik hala bilinmemektedir.

Tümörün klinik belirtileri nelerdir?

Karın içinde böbreklerden köken alır. Karında şişlik-kitle hissi, idrarda kanama ve çocuğun tansiyonunda yükselme görülebilir. Ateş, bulantı-kusma eşlik edebilir.

İdrarda kanama görülmesi, taş veya nefritlerle karıştırılmasına yol açar.

Tanı nasıl konulur?

Anne veya bakıcısı çocuğu severken, banyo yaptırırken veya bir doktor muayene sırasında karında kitleyi farkedebilir. Bundan sonraki aşamada karın ultrasonografisi çekilir, karın bilgisayarlı tomografisi (BT) istenir (Bakınız Şekil-1). Bunlarla beraber bazı kan testleri (LDH) ve tam idrar testi istenir.

Tanı, ameliyatla kitlenin ve böbreğin çıkarılması ve patolojide incelenmesiyle konulur.

Hastalık akciğerlere metastaz yapmayı sevdiğinden akciğer grafisi, akciğer BT ve kemik taraması (grafi, sintigrafi) istenir.

Tedavisi nasıldır?

Erken evre (I, II) hastalarda ameliyatla kitlenin böbrekle beraber çıkarılması (Nefrektomi) yeterli olur. İleri evre (III, IV) hastalar yatarak veya ayaktan kemoterapi alırlar (6 ay-1 yıl). Gerekirse radyoterapi uygulanabilir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar az sayıda olup yan etkiler diğer kanser tedavilerine göre daha az oranda görülür.

Sonuç nasıldır?

Başarı, evre I ve II’de %90 üzerinde, evre III-IV’te %80 dolayındadır.

Bu sonuçlara göre Wilms tümöründe başarı oranları (hastalığın yok edilebilmesi) yüksek denebilir.

Ülkemizde Wilms tümörü tedavisi:

Çoğu ilde pediatrik onkoloji merkezleri ve uzmanları yeterli sayıda bulunduğundan tedavisi ülkemizde olanaklıdır. Tedavisinde Türk Pediatrik Onkoloji Grubu (TPOG) ulusal protokolleri kullanılmaktadır.