EGE LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VE ONKOLOJİ DERNEĞİ
ANA TÜZÜĞÜDÜR
Bölüm 1
KURULUŞ ÇALIŞMA İLKELERİ-AMAÇLAR VE İŞBİRLİĞİ
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1:
Ege Lösemili Çocuklar ve Onkoloji Derneği (EGEONKODER)
Derneğin merkezi İzmir olup şubesi yoktur.
DERNEĞİN AMACI VE FAALİYETLERİ
Madde 2:
Dernek, özel maksatla kanser tedavisi gören lösemili ve diğer tümörlü çocuklara maddi ve manevi olanaklar sağlamak, hastalar ve ailelerine sosyal konularda destek olmak, kanser tedavisi ile ilgili yapılan bilimsel faaliyetlere destek olmak amacıyla kurulmuştur.
Dernek, amacını gerçekleştirebilmek için aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunur:
a) Gelir sağlamak amacıyla aktif çalışan üniversite öğretim üyeleri/görevlileri, sağlık çalışanları, hastalar ve aileleri ve gönüllüler ile iletişim kurmak,
b) Hasta ve ailelerinin maddi ve manevi gereksinimlerini saptamak ve destekte bulunmak,
c) Bu amaçla sosyal nitelikli kermes, yemek, eğlence programları düzenlemek,
d) Hasta ve ailelerin kanser tanısı ve tedavisi konusunda bilgilendirilmeleri için broşür, kitap, slayt, CD ve internet web sayfası gibi materyaller hazırlamak, dağıtmak ve bilgilendirme toplantıları düzenlemek,
e) Hastanede okula devam eden çocuklar için gerekli altyapı olanakları konusunda destek olmak,
f) Çocukların tedavi sırası ve sonrası sosyal uyumlarını artırmak için sosyal içerikli müzik, spor, gezi, satranç, kitap kulüpleri kurmak ve devamlılığını sağlamak,
g) Çocuk onkoloji konusunda çalışan hekimlerin ve hemşirelerin bilimsel araştırmalarına destek olmak, ulusal ve uluslararası toplantılara katılımlarını olanaklar ölçüsünde desteklemek,
h) Çocuk onkolojiyle ilgili bilimsel toplantılar düzenlemek bu konuda gelen bilim adamlarının ağırlanması ve konaklanmasına yardımcı olmak,
i) Dernek yönetim kurulunca onaylamadan hiçbir üye tarafından bildiri, beyanname ve benzeri yayınlar yapılamaz ve dağıtılamaz.
j) Dernek kendi yararları doğrultusunda diğer dernek ve vakıflar, kamu ve özel kuruluşlar ile iletişime geçer.
ÜYELİK KOŞULLARI
Madde 3:
Derneğe üye olmak, dernekler kanunu koşullarına tabidir. Yabancı uyrukların üye olabilmeleri için ayrıca Türkiye’de oturma hakkına sahip olması gerekir.
ÜYELİK TÜRLERİ
Madde 4:
5253 sayılı yasaya göre derneğin asil ve onursal (fahri) olmak üzere 2 tür üyesi vardır. Onursal üye çevresinde veya dernek amaçlarına gözle görülür büyük hizmet ve yararlılıklarda bulunan kişilere yönetim kurulu kararı ve genel kurulun onayı ile verilen üyeliktir.
Asil üye: Yasaların ve bu tüzüğün tanıdığı tüm haklarla dernekte çalışan üyedir.
DERNEĞE ÜYE OLMA
Madde 5:
Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. Dernek kurucularının fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Türk vatandaşı olmayanların derneklere üye olabilmesi için Türk vatandaşlarında aranan şartlardan başka o yabancının Türkiye’de ikamet hakkına sahip olması gereklidir. Onursal üyelik için ikamet şartı aranmaz. Dernek yönetim kurulu, üyelik için yapılan müracaatları en çok 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.
ÜYELİKTEN ÇIKMA
Madde 6:
Üyelik ölüm ve üyelikten çıkma dileği ile sona erer. Her üye dilediği anda kurul başkanlığına yazılı olarak ayrılmak istediğini bildirmekle üyelikten çıkmış sayılır. Ancak, bu üyelerin mali sorumlulukları dileğinin yapıldığı yarı hesap döneminin sonunda biter ve kendilerinden o dönemin ödentileri tam olarak alınır. Medeni kanunun 66. maddesi hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye önceden yazılı olarak bildirmek kaydıyla dernekten çıkma hakkına sahiptir.
ÜYELİKTEN ÇIKARMA
Madde 7:
Üyelik çıkarma aşağıdaki nedenlerden yapılır.
a) Derneklere üye olma hakkın yitirmek ve ana tüzük hükümlerine aykırı davranmak,
b) Özürsüz olarak çalışma ve toplantılardan uzak kalma, verilen görevleri yapmamak, görev almaktan kaçınmak ve böylelikle derneğin yaşamasına ve amaçlarına ilgi göstermemek,
c) Güvenilir ve belirli özür bildirmeden, altışar aylık mali dönemlerde yapılan toplantıların yarısına katılmama,
d) Dernek sekreterini 30 gün ödeme süreli bildirimine rağmen ödentilerini yapmamak,
e) Özel veya iş yaşantısındaki tutumu ve davranışı ile derneğin amaçlarına aykırı davranmak veya kişiliğinde dernek onurunu zedeleyici kaygısını uyandırmak. Üyelikten çıkarma kararı yönetim kurulunun 2/3 oranındaki olumsuz oy çoğunluğu ile verilir. Onursal üyeler hakkında ise a, b fıkraları hükümlerine göre üyelikten çıkarma kararı alınmaz.
ÜYELERİN HAKLARI
Madde 8:
Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir.
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir, denek tüzüklerinde üyeler arasında dil, renk, ırk,
cinsiyet, din, mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözeten hükümler bulunamaz. Tüzüğe eşitliği bozan veya bazı üyelere ayrıcalık tanıyan hükümler konulamaz. Ancak 4. maddede kamu hizmeti görevlileri 16. madde gereğince üye olabilecekleri derneklerin, TBMM üyeleri özel gelir kaynağı veya özel imkanları kanunla sağlanmış olan kamu yararına çalışan derneklerin yönetim ve denetleme kurullarında görev alamazlar.
Fahri üyelerin oy hakkı yoktur.
Tüzel kişinin üye olması halinde başkanı veya temsile görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.
DERNEK ORGANLARI GÖREV VE YETKİLERİ:
GENEL KURUL OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:
Madde 9:
Dernek genel kurulu iki yılda bir Ekim ayında yapılır. Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağırılır. Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu en geç bir ay içinde genel kurulu toplantıya çağırmazsa denetleme kurulu veya toplantı talebinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyelerinden 3 kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
ÇAĞRI USULÜ
Madde 10:
Yönetim kurulu dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli gazetede ilan edilmek, veya yazılı veya elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanmaması nedeniyle toplantı yapılmazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak zaman bir haftadan az, altmış günden fazla olamaz. Toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste eklenir. Toplantı başka bir sebeple bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebeplerini de belirtmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek üyelere duyurulur. İkinci toplantıya katılan üyeler, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantıları bir defadan fazla geri bırakılamaz.
DERNEK ORGANLARI
Madde 11:
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetleme Kurulu
TOPLANTI YERİ
Madde 12:
Genel kurul toplantıları tüzükte aksine hüküm olmadıkça, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.
TOPLANTI YETER SAYISI
Madde 13:
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğunun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayımının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ
Madde 14:
a) Dernek genel kurul toplantıları, ilanda belirtilen ve mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Medeni Kanun’un 78. maddesinde belirtilen tamsayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki yazman, üyeler arasından seçilir.
b) Toplantının yönetimi genel kurul başkanına aittir. Yazmanlar toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yeni yönetim kuruluna verilir.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Madde 15:
Toplantıda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda yer alan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 16:
Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir; dernek organlarını seçer ve derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür. Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. Ayrıca aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
a) Dernek organlarının seçilmesi
b) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
c) Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi
d) Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.
e) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi
f) Derneğin federasyona katılması veya ayrılması
g) Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması
h) Derneğin feshedilmesi
i) Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi
KARAR YETER SAYISI
Madde 17:
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
KARARIN İPTALİ
Madde 18:
Toplantıda hazır bulunan ve kanuna veya tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir. Diğer organların kararlarına karşı, dernek için denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz. Genel kurul kararlarının yok veya mutlak hükümsüz sayıldığı durumlar saklıdır.
YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ
Madde 19:
Yönetim kurulu genel kurul tarafından seçilen bir başkan bir başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve bir üyeden oluşur. Ayrıca beş yedek üye seçilir. Yedek üyelerin alacağı görevler yönetim kurulunca saptanır.
Yönetim kurulu üye sayısı boşalmalar nedeniyle yedeklerinde getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse yeniden seçim için bir ay içinde genel kurulu toplantıya çağrılır. Görevli üyelerin görev ve yetkileri dernek yönetmeliğinde gösterilir.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 20:
Yönetim kurulu 5 asil ve 5 yedek üye olmak üzere genel kurulunca gizli oyla seçilir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
Yönetim kurulu;
a) Derneği temsil etmek veya bu hususta üyelerden bir veya birkaçına yetki vermek,
b) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurul genel kurula sunmak,
c) Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde durumu 10 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirmek,
d) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği işleri yapmak ve yetkilerini kullanmak,
e) Üyelerin derneğe girmeleri veya ayrılmaları hakkında karar vermek,
f) Derneğin idari ve mali işlerini yürütebilecek personeli atamak gerektiğinde işlerine son vermek ,
g) Çalışmak ve yönetim komisyonları (komiteleri) kurmak ve üyeleri seçmek, komite raporları hakkında karar vermek ve gerekenleri genel kurula iletmek,
h) Derneğin kurulacak vakıflara kurucu dernek veya üye olarak katılmasına ilişkin karar almak,
i) Ele alınan projeleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapmak,
j) Toplantıların gün, saat ve yerlerini saptamak,
k) Her hangi bir nedenle delege seçiminin yapılamaması halinde delegeler seçmek,
l) Üyeler arasında yakınlığı ve arkadaşlığı sağlamak, toplum ve dernek sorunlarını görüşmek amacıyla toplantı düzenlemek,
m) Toplantılarda dernek çalışmaları ile ilgili bilgi vermek,
n) Ortak eğlence hazırlamak ve hazırlanan toplantılara eş ve konukların katılmasını sağlamak,
o) Temsil görevi yönetim kurulunca üyelerden birine veya bir üçüncü kişiye verilebilir.
DENETLEME KURULU GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 21:
Denetleme kurulu 3 asil 3 yedek üyeden olmak üzere genel kurulca gizli oyla seçilir. Bu kurul denetleme görevini, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve 1 yılı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetim raporlarını yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetleme kurulu yeni yıla ait program ve bütçe tasarısı hakkında görüşlerini genel kurula bildirir.
İÇ DENETİM
Madde 22:
Derneklerde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ
Madde 23:
Genel kurulca yapılan seçimi izleyen 30 gün içinde, yönetim kurulu başkanı tarafından, yönetim ve denetleme kuralları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
BAŞKAN
Madde 24:
Yönetim kurulu üyeleri arasından oy çokluğu ile seçilir. Başkan, derneğin birinci derecede sorumlusu ve temsilcisidir. Derneğin ita amiridir. Bulunmadığı zamanlarda başkan yardımcısı vekalet eder. Başkanın görevleri şunlardır;
a) Yönetim kurulunu toplantıya çağırmak, başkanlık etmek, boşalan üyeliklere yenilerini davet etmek
b) Yönetim kurulu kararlarını uygulamak, görevlerini kontrol etmek
c) Dernek hesaplarını kontrol etmek
d) Genel kurul tutanaklarını, her türlü defter ve dosyalarını, kıymetli evraklarını muhafazada dernek saymanı ve sekreteri ile birlikte sorumlu olurlar
e) Genel kurulu hazırlamak ve sonuçları ile tüzük değişikliklerini ilgili resmi makamlara duyurmak
f) Derneğin bankadaki hesabından para çekmeye yetkili en az iki imzanın bulunması şarttır.
Madde 25:
Dernek başkanı bulunmadığı zamanlarda başkan yardımcısı başkandır. Yetkilerini kullanarak başkanı temsil eder.
Madde 26:
Sekreter; yönetim kurulunun ilk toplantısında üyeler arasından oy çokluğu ile seçilir. Yönetim kurulunun sekreteridir. Yönetim kurulunun her türlü yazışma ve haberleşme işlerini yürütür. İlgili defter ve evrakları, genel kurul tutanaklarını muhafaza eder.
Madde 27:
Sayman; yönetim kurulu ilk toplantısında üyeler arasından oy çokluğu ile seçilir. Görevleri şunlardır;
a) Derneğin her türlü hesap işlerini yürütür; çalışmalarını zamanında ilgili defter ve dosyalara işler
b) Defter, dosya ve makbuzların işlenmesinden, saklanmasından sorumludur.
c) Giderlerin usulüne uygun, makbuz ve tutarlarla başkanın parafı olmasına, gelirlerin makbuz karşılığı olmasından sorumludur.
d) Dernek gelirlerine ait makbuzları imzalar, gelir ve giderleri ilgili deftere işler.
Madde 28:
DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI ŞUNLARDIR;
a) Üyelerden alınan yıllık üyelik ödentisi 10 YTL olup aylık 1 YTL’dir. Ödentiler genel kurulca günün şartlarına göre ayarlanır
b) Tertiplenen piyango, eğlence, temsil, konser, konferans, yayın gelirleri gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler
c) Bağışlar ve yardımlar
d) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler
e) 2860 sayılı yardım toplama kanununa uygun olarak yapılacak yardım toplama faaliyetlerinden elde edilecek gelirlerden ibarettir.
TUTULACAK DEFTERLER
Madde 29:
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri (EK- 10): Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6ncı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
2) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu maddede sayılan ve derneklerce tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.
DERNEK GELİRLERİ
Madde 30:
Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgelerin saklama süresi, özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır. Dernek gelirlerinin alınmasında kullanılacak alındı belgesi Maliye Bakanlığınca bastırılır. Bu alındı belgelerinin biçimi, bastırılması, derneklere verilmesi, kullanılanların denetlenmesi ve alınacak ücret İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca düzenlenecek yönetmelikle belirlenir. Alındı belgesinde ödeme ve bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. Maliye Bakanlığı istemden itibaren 30 gün içinde alındı belgesini sağlayamazsa, ilgili dernek, özel olarak bastıracağı alındı belgelerini mahallin en büyük mülki amirliğine onaylatarak bağış ve aidat kabul edilir. Mahallin en büyük mülki amirliği bu alındı belgelerini liste halinde bir tutanağa bağlayarak onaylar. Maliye Bakanlığınca resmi alındı belgesi sağlandıktan sonra özel alındı belgesi kullanılamaz. Bağış ve aidatı toplayacak kişi veya kişileri dernek yönetim kurulu bir kararla belirtir ve bu karar o yerin en büyük mülki amirliğince tasdik edilir. Dernekler adına gazete, dergi ve öteki basılı eserler vererek bunlar karşılığında para veya başkaca yardım toplamak yasaktır. Dernek adına gelir toplamakla gelir toplamakla görevli kişiler tahsil ettikleri paraları otuz gün içinde derneğin banka hesabına yatırır veya bankalar vasıtası ile gönderirler. Ancak tahsiline o yılın ocak ayında 657 sayılı devlet memurları kanununun 154. maddesi uyarınca gösterge tablosunda yer alan rakamların aylık tutara çevrilmesi esas alınan ve genel bütçe kanunları ile tespit edilen maaş katsayısının 1000 rakamı ile çarpımı sonunda elde edilecek tutarı geçenler otuz günlük süreyi beklemeksizin derneğe göndermek ve dernek banka hesabına yatırmak zorundadır. Derneğin bankadaki hesabından para çekmeye yetkili en az iki imzanın birlikte bulunması şarttır.
BÜTÇE UYGULAMASI
Madde 31:
Bütçenin hazırlanması ve uygulanması ile hesap işlemlerini ilgilendiren hükümler, yönetim kurulunca düzenlenecek yıllık bütçe yönetmeliğinde gösterilir.
Harcama yetkileri tutarları, gelirlerin alınma biçimleri, fasıllar arasındaki aktarma yetkileri gibi konuları yıllık bütçe yönetmeliğinde gösterilir.
Derneğin parası yönetim kurulunca belirlenecek bir veya iki bankadaki hesaplara yatırılır, derneğin hesabına para yatırma işlemi yönetim kurulunca belirlenecek iki üyenin imzası ile gerçekleşir.
GENEL HÜKÜMLER
Madde 32:
Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi genel kurulundur. Tüzük değişikliği ancak gündemde yer almışsa veya hazır bulunan üyelerden onda birinin yazılı isteği üzerine gündeme alınmışsa genel kurulda görüşülebilir. Tüzük değişikliğine karar verme yeter sayısı hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğudur. Tüzük değişikliğinin tescil ve ilanı, dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yapılır. Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
DERNEĞİN DAĞILMASI-FESHİ
Madde 33:
Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler dernekler kanununun 21. maddesine göre 2. toplantıya çağrılır. 2. toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından 5 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
Derneğin feshi halinde üç kişilik tasfiye kurulu bu iş için görevlendirilir.
Derneğin tasfiyesi halinde mal varlığı, genel kurulda belirlenen yere devredilir.
HÜKÜM EKSİKLİĞİ
Madde 34:
İş bu tüzükte bulunmayan hususlarda Türk Medeni Kanunu ile 5253 sayılı Dernekler Kanununun ilgili madde hükümleri uygulanır.
İş bu ana tüzüğün uygulanması dernek yönetmeliği ile yapılır.